top of page

Relax na slunci: Zahradní nábytek a recepty na letní kávové osvěžení

Léto je v plném proudu, ale vaše terasa nebo zahrada zatím zeje prázdnotou? Naučte se trávit více času venku – čtěte si, snídejte nebo usínejte pod modrou oblohou. Vybrali jsme pro vás čtyři ikonické kolekce venkovního nábytku, se kterými to půjde snadno. A s kávou ještě snáze.


Křesla Sam Son / Magis Originální křesílka Sam Son navrhl pro italskou značku Magis německý designér Konstantin Grcic v roce 2016. Grcic pochází z Mnichova, vyučil se truhlářem a design studoval na Royal College of Art v Londýně. Od roku 1991 tvoří pod vlastní značkou sídlící v Berlíně. Na kontě má návrhy pro nejzvučnější značky současnosti, jako je Moroso, Whirlpool, Vitra nebo Flos. Jeho jednoduché a hravé práce jsou zastoupeny ve sbírkách Muzea moderního umění v New Yorku i Centre Pompidou v Paříži. A nyní mohou být také na vaší zahradě. Veselá křesla Sam Son jsou z polyethylenu a hodí se jak do domu, tak do exteriéru. K dispozici jsou ve čtyřech odstínech – bílé, antracitové, červené a hořčicové.

Koupíte na konsepti.com nebo designbuy.cz.



Affogato

Stejně jako Magis pochází tento recept z Itálie. Jeho doslovný překlad znamená „potopený“ – v tomto případě se topí kopeček ledové zmrzliny v horkém espressu. Italové milují caffè i gelato, takže bylo jen otázkou času, než někoho napadne obě závislosti spojit dohromady. Výsledkem je osvěžující dezert s oblíbenou dávkou kofeinu.


Recept:

  1. Sklenici (z varného skla) naplňte kopečkem zmrzliny z vaší oblíbené zmrzlinárny. Tradičně se pro recept používá vanilka, ale s kávou dobře ladí také smetanová, slaný karamel nebo hořká čokoláda.

  2. Zmrzlinu přelijte čerstvě připraveným espressem.

  3. Navíc můžete přidat špetku skořice, kardamomu, vanilky, pražené mandle nebo kapku whisky.



Sada zahradního nábytku Baza / Todus Tuzemská rodinná značka Todus vyrábí kvalitní venkovní nábytek více než třicet let. V roce 2015 se rozhodla vsadit na velká jména světového designu, a záhy se mohla těšit z ještě většího úspěchu. Belgické Studio Segers, jenž tvoří otec Wim a syn Bob Segersovi, pro českou firmu navrhlo mimo jiné modulární kolekci Baza. Oblé tvary lakované nerezové oceli a pohodlné voděodolné polštáře získaly podobu sofa, křesílka, židle a dokonce i pořádně velké houpačky. U kolekce oceníte její modulárnost a širokou paletu barev konstrukce i textilií, díky které si snadno sestavíte vlastní jedinečný kousek na míru. Veškerý nábytek značky Todus se vyrábí v Opavě a materiály pro výrobu pochází výhradně od evropských dodavatelů.

Koupíte na konsepti.com.



Espresso Tonic s grapefruitem

Ještě před deseti lety byl tento drink záležitostí jen hrstky alternativních skandinávských či berlínských kaváren, dnes patří mezi nejoblíbenější letní nápoje ve všech lepších podnicích. A připravit si jej snadno můžete i doma. Spojení espressa a toniku funguje samo o sobě, můžete je ale také ovonět kapkou citronu, limetky nebo grepu.


Recept:

  1. Do vyšší sklenice (z varného skla) vložte kostky ledu.

  2. Přidejte lžičku grepového sirupu nebo lžíci šťávy z čerstvě vymačkaného grepu.

  3. Do sklenice nalijte tonik a nechte trochu místa na espresso. Doporučujeme vybrat tonik bez zbytečného cukru nebo příchutě – například ten od značek Thomas Henry nebo Fentimas.

  4. Do malé konvičky si připravte espresso. K okraji sklenice přiložte malou lžičku a pomalu po ní přilijte espresso.

  5. Ozdobte plátky grepu, případně přidejte snítku rozmarýnu.



Štok / Egoé Celodřevěnou kolekci navrhli pro bílovickou firmu Egoé Daniel Golík a Michaela Homolová. Dvojici designérů inspirovalo klasické štokrle, které je veselou vzpomínku na dětství, prázdniny na chalupě nebo dědečkovu dílnu plnou nářadí. Série Štok obsahuje stoličky, lavice i stoly různých velikostí. Při výrobě se nepoužívají lepidla ani kovové komponenty, vše drží pohromadě pomocí staré metody spojování dřevěnými kolíky a čepy. Čtyři masivní jasanové desky, dva kolíky, dva klíny a vaše ruce – nic víc není třeba. Díky tomu, že si Štok sestavíte sami, je balení a přeprava ekologičtější a vy máte lepší pocit, protože přiložíte ruku k dílu. Všechny varianty jsou z jasanového masivu a lze je pořídit bez povrchové úpravy nebo ošetřené olejem.
K dostání na egoe-life.eu.

Espresso Martini

Klasický a jednoduchý kávový koktejl. Autorem receptu je londýnský barman Dick Bradsell. V londýnské restauraci Brasserie Soho měl v roce 1983 obsluhovat dámu, jež si poručila něco, co by jí zaručeně probudilo a zároveň opilo. Kombinace espressa a vodky byla to první, co barmana napadlo – bohudík!


Recept:

  1. Do shakeru přidejte pár kostek ledu, 5 cl vodky, 1 cl likéru Kahlúa, cukrový sirup podle chuti a 3 cl silného espressa.

  2. Obsah shakeru důkladně protřepte a následně ho slijte do vychlazené sklenky na martini (bez ledu).

  3. Vzniklou pěnu ozdobte několika kávovými zrnky.



Senja / Tribù Belgická značka byla už v devadesátých letech minulého století průkopníkem myšlenky, že terasa a zahrada by měly být chápány jako pokračování interiéru. Z malé rodinné firmy se postupem let vyvinula mezinárodně uznávaná špička v oboru venkovního nábytku. Modulární sérii Senja navrhlo pro Tribù belgické Studio Segers. Kolekce obsahuje sofa s jedním, dvěma či třemi sedáky, vysoké nebo nízké opěrky paží a zad, zabudovaný stolek, konzoli nebo konferenční stolek s deskou z týkového dřeva či lávového kamene. Sezení lze libovolně kombinovat do lineárních či rohových sestav a díky několika barevným variantám hliníkového rámu, dvěma typům nožiček a více než stovce barev voděodolných polštářů, si můžete poskládat venkovní posezení dle vlastních představ.

Koupíte na konsepti.cz.



Ledové Café de Olla

Kořeněný nápoj se tradičně pije z typických keramických hrnků v chladnějších částech Mexika. Ledová varianta vás osvěží a zaručeně okouzlí netradiční chutí.


Recept na kořeněný sirup:


V malém kastrůlku přiveďte k varu hrnek vody, ¾ hrnku tmavého nerafinovaného třtinového cukru, kus skořice (případně jednu lžičku mleté skořice), pět rozdrcených semínek kardamomu, pět kuliček nového koření, pár kuliček černého pepře a špetku soli. Snižte teplotu, zakryjte a vařte 15 minut. Přidejte nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a nechte vychladnout. Směs přeceďte přes jemné sítko či kousek plátna a uchovávejte v lednici maximálně po dobu 7 dní.


Recept na nápoj:

  1. Naplňte vysokou sklenici ledem, přidejte ledovou kávu – můžete použít cold-brew nebo vychlazenou filtrovanou kávu.

  2. Do kávy vmíchejte dvě až tři polévkové lžíce kořeněného sirupu a tři polévkové lžíce neslazeného kokosového mléka. Poměr přizpůsobte dle vlastní chuti.

  3. Drink můžete ozdobit plátkem pomeranče.


Commenti


hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page