top of page

Očima developera: Jan Sellner

Společnost SUDOP Invest, a.s. na jaře letošního roku zahájila prodej a výstavbu výjimečného rezidenčního projektu Rezidence Churchill na Vinohradech, který navazuje na velmi úspěšný projekt Residence Riegrovy sady. Vyzpovídali jsme projekt manažera společnosti, Ing. Jana Sellnera:


V prostředí projektování, výstavby a celkově v developmentu se pohybujete dlouhá léta. Co Vás k tomuto oboru přilákalo?

Je to jednoduché. Vystudoval jsem stavební fakultu ČVUT v Praze. Činnost v této oblasti byla logickým krokem po mých studiích. Vystudoval jsem sice spíše ekonomický směr, ale vždy mě lákalo podílet se na stavbě, osahat si vše fyzicky, zapojit se do procesu projektování a výstavbu ovlivňovat, ať už jako člen projekčního týmu, stavební dohled nebo zástupce investora.


Jak komplikovaná byla příprava projektu Rezidence Churchill? Lišila se nějak příprava tohoto projektu od přípravy prodeje a stavby Residence Riegrových sadů?

Co se projektu samotného týče, příprava se nijak zásadně nelišila. Povolovací procesy jsou samozřejmě trochu složitější, protože se jedná o centrum Prahy, ale tato situace byla stejná i u Residence Riegrových sadů. Další věcí je, že schvalovací procesy se za posledních deset let nezrychlily. Naopak, vnímám silné zpomalení, důslednější kontrolu úředníků a nedostatečná provázanost dotčených orgánů, která celý proces zpomaluje.


Jak se podle Vás Rezidence Churchill liší od aktuální konkurence na trhu?

Rezidence Churchill má jedinečnou pozici na trhu. Srovnatelný rezidenční projekt, myšleno novostavba v centru Prahy a ve stejné fázi výstavby, aktuálně není.


Jaké připravujete vybavení bytových jednotek? Co říkáte na smart home technologie?

Příprava na smart home technologie je dle mého názoru v tomto typu projektu v dnešní době základ. V tomto ohledu jdeme s dobou.


Jaké parametry by podle Vás měl developerský projekt mít, aby byl úspěšný?

Já si myslím, že důležitým parametrem je projektově technická připravenost, tak, aby nevznikaly technické problémy při provozu a „životě“ projektu a samozřejmě, určujícím parametrem projektu je lokalita, kde se projekt postaví. Například Residence Churchill bude stát za mě na jednom z nejlepších míst v Praze. Naši klienti si kupují blízkost centra, snadnou dopravní dostupnost, blízkost parku, jedinečné výhledy, ze kterých máte Prahu doslova jako na dlani.


Kdybyste si měl v Residenci Churchill sám pořídit byt, který byste si vybral?

Vybral bych si ten nejlepší byt. Nejsem úplný fanoušek předzahrádek, které přízemní byty Residence Churchill taktéž nabízí. Za mě je to jednoznačně poslední patro s výhledem na centrum Prahy, od Národního muzea, přes Pražský hrad a Malou Stranu až do dálky směrem k Českému středohoří.


SUDOP Invest se věnuje kromě rezidenčních záležitostí také komerčním objektům. Na čem aktuálně pracujete?

Nejsme úplně klasický developer, nemáme velkou zásobu pozemků a připravovaných bytových projektů. Historicky máme rozjednané některé projekty, na kterých pracujeme a snažíme se je posouvat dopředu a reflektovat na naše potřeby. Aktuálně například řešíme naši potřebu administrativních ploch, a proto realizujeme administrativní budovu v Argentinské ulici.


Vnímáte rozdíl mezi pražským a mimopražským trhem s nemovitostmi?

Velký rozdíl v tom nevidím. Samozřejmě, setkáváme se mimo Prahu s trochu odlišnou klientelou, pokud naše mimopražské zákazníky srovnám s kupujícími bytů v centru, v projektech jako je Rezidence Churchill. Také eviduji u mimopražských lokalit mnohem větší podíl financování hypotékou. Byty v centru Prahy si klienti velmi často pořizují na investici a bez nutnosti sjednat hypotéku. Na druhou stranu, mám zkušenost, že lidé, kteří si před lety pořídili „startovací“ bydlení na okraji Prahy, nebo za Prahou se postupně vracejí do města. Narodí se jim děti, mají potřebu školských zařízení, kroužků, dalších sportovišť a podobné infrastruktury, která jim na okraji Prahy nebo za Prahou chybí.


Jak se podle Vás bude vyvíjet pražský rezidenční trh v roce 2018?

Z našeho pohledu, kdy máme v plánu větší část projektu Rezidence Churchill prodat během tohoto roku, vnímám situaci na trhu jako příznivou. Nemyslím si, že by v segmentu nadstandardních bytů došlo k nějakému finančnímu zemětřesení. Dovolím si předpokládat, že u „top“ nemovitostí v Praze bude cena i nadále mírně stoupat. Na druhou stranu, nikdo nemá věšteckou kouli, může dojít k negativní události v globálním měřítku, a setrvačný stav stoupání cen nemovitostí, a celou ekonomiku stavebnictví by to samozřejmě mohlo výrazně ovlivnit. Česká ekonomika je podle mě aktuálně na vrcholu nebo se k němu velmi blíží. Problém shledávám u okrajových částí Prahy, nebo v některých mimopražských lokalitách, kde vnímám trh s nemovitostmi jako přehřátý.

Tam, kde dříve kupovaly mladé rodiny bydlení na hypotéku teď není skoro nikdo, kdo by kupoval. Střední třída na toto bydlení aktuálně finančně prakticky nedosáhne.


Jaký developerský projekt v České republice nebo v zahraničí Vás osobně zaujal?

Zahraniční developerskou výstavbu detailně nestuduji. Jsem český patriot a v poslední době mě zaujal například zajímavý architektonický projekt Radana Hubičky, V Tower na pankrácké pláni. V blízkosti mého bydliště se mi pak líbí projekt Koivu Zličín, který byl dokončen na jaře letošního roku, kde se dle mého názoru podařilo vytvořit z brownfieldu vyváženou formu bydlení v návaznosti na původní zástavbu. Moje srdcová záležitost je pak Rezidence Churchill – bude to jeden z nejlepších projektů k bydlení v centru Prahy. Už první etapa, Residence Riegrovy sady, byla velmi úspěšná. Dle mého názoru je to velmi povedený projekt. Důkazem mého tvrzení je neustále stoupající cena bytů v tomto projektu a vysoká poptávka po nájemním bydlení v Residenci Riegrových sadech a po případných bytech uvolněných k prodeji.


Máte náročné pracovní tempo, na rozhovor jste si našel chvilku času až o víkendu. Jak relaxujete?

Já především pracuji. A pak mám rodinu, takže se snažím svůj čas dělit hlavně mezi rodinu a práci. Samozřejmě sportuji, ale jen nárazově. Většinou si vybírám sporty, které jsou bohužel náročné na čas a pravidelnost – třeba cyklistiku.


Jaké máte plány do budoucna?

V krátkodobém horizontu věřím, že všechny naše aktuální projekty poběží dle časových a finančních harmonogramů. V budoucnu budeme rozvíjet další jednorázové projekty, a budeme rozvíjet správu našich nemovitostí. Samozřejmě, v první řadě se v rámci skupiny SUDOP GROUP budeme se také soustředit na náš hlavní byznys, a to je projektování a rozvoj moderních 3D technologií tvorby projektů v návaznosti na BIM.



Comments


hranolka prava_zluta_4x.png
hranolka levá_zluta_4x.png
bottom of page